Açıklama
Isparta mutfağı tarihten gelen kültürel birikiminin yanısıra İç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgesine olan komşuluk nedeniyle çevresel lezzetlerden mutfağını zenginleştirmiştir.
Isparta’ya geldiğinizde meşhur Fırın Kebabı yemeden gitmeyin. Eski bir Isparta geleneği olan fırın kebabı, şişlere dizilmiş oğlak ve kuzu etinin, çalı köküyle ısıtılan taş fırınlarda hazırlanır. Taze pide eşliğinde servis edilen fırın kebabının yanında karanfilli üzüm hoşafını içebilirsiniz.


KABUNE
Yörede “gıbune/kabune” ya da “düğün pilavı” denilen etli ve nohutlu pirinç pilavı, çam fıstıklı irmik helvası, tahinli kabak tatlısı Isparta’ya gelenlerin ağzında nefis tatlar bırakır.
Kabune Pilavı Isparta yöresinde genellikle düğünlerde pişirilen bütün halk tarafından sevilerek yenen meşhur bir pilavdır. Ayrıca yemeğin herkes tarafından bilinen bir hikayesi vardır; ‘Geçmiş zamanların birinde bir gelin ve kayınvalidesi aynı evde yaşarlarmış. Kayınvalide bir gün çarşıya gidecekmiş. Geline, ben gelene kadar yemek pişir demiş.
Evde de fazla bir malzeme yokmuş. Sadece haşlanmış et, soğan ve nohut varmış. Gelin bu üç malzemeyi karıştırarak pilav yapmış. Kayınvalide eve dönüp de tencerenin kapağını açınca şaşırmış ve yöresel bir şiveyle; Gı–bu–ne? deyivermiş…’ Deyiş o deyiş … Zamanla bu ifade “Kabune” olmuş. Isparta’da düğün yemeğinde önce çorba, arkasından Kabune Pilavı ve kuru fasulye gelir, son olarak
irmik helvası yenir.

ISPARTA DÜĞÜN YEMEĞİ



























